Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
Javier Mariscal

Javier Mariscal

Javier Mariscal, geboren in Valencia in 1950, staat bekend om zijn werk als kunstenaar, strip tekenaar en meubelontwerper. Javier studeerde filosofie in Valencia van 1967 tot 1970 voordat hij zich inschreef aan de Escuela de Grafisimo Elisava in Barcelona, hier studeerde hij grafisch design.

In 1973 schreef hij samen met vrienden het eerste underground stripboek van Spanje, El Rrollo Enmascarado ( de gemaskerde ontwikkeling).

Tot 75 woonde Mariscal op Ibiza waar hij nog meer stripboeken tekende, hier ontwierp hij ook zijn eerste stoel. In 1976 verhuisde hij naar Barcelona waar hij freelance aan de slag ging als grafisch vormgever en designer. Hier gaf hij vorm aan het bekende BAR-CEL-ONA schilderij, en ontstond de Dúplex stoel, een barkruk met drie poten waarvan geen van alleen matchen.

In 81 kregen de designs van Mariscal een plekje in Galerie Vincon tijdens de tentoonstelling Muebles amorales. Een uitnodiging van Ettore Sottsass om mee te doen aan de Memphis International Style show in Milaan was hiervan het resultaat. Op de beurs liet Javier zijn Hilton Trollet en zijn Colón tafel zien beide in dezelfde stijl als de Dúplex.

Andere bekende designs van Javier zijn o.a.: Olé een vaas met een hoedje op en de Garriri een stoel met spottende Mickey Mouse oren en stripboekachtige schoenen onder de stoelpoten. Dit laatste is iets wat we vaak terug zien in de gevatte op stripboeken gebaseerde bijna spottende manier van ontwerpen van Javier Mariscal. In 1987 werd Mariscal zelfs gevraagd om een mascotte te bedenken voor de Olympische spelen van 1992 in Barcelona, Cobi was het resultaat.

Producten