Vitra

Vitra

Vitra is een Zwitsers bedrijf dat in 1953 werd opgezet door het echtpaar Willi en Erika Fehlbaum. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten ontdekten zij meubels die werden ontworpen door een ander echtpaar; Charles en Ray Eames. Deze meubels waren anders dan alles dat zij tot dan hadden gezien en kenden. Enthousiast besloten de Fehlbaum’s te proberen de productielicentie voor Europa te bemachtigen hetgeen in 1957 ook lukte. Zij verkregen daarnaast ook de licentie voor de productie van producten van andere ontwerpers zoals George Nelson, Alexander Girard en Isamu Noguchi.

Sindsdien vormen de producten van Charles en Ray Eames, zoals de legendarische Eames Lounge Chair en de niet minder bekende Eames Plastic Chairs met hun veel geïmiteerde houten en metalen pootstel de basis voor het succes van Vitra.

Ook de samenwerking met de Deense ontwerper Verner Panton in 1967, met als resultaat de bekende Panton Plastic Chair en met hedendaagse ontwerpers zoals Ronan & Erwan Bouroullec, Hella Jongerius en Jasper Morrison heeft er toe bijgedragen dat Vitra ruim 60 jaar na de oprichting nog steeds en leidend en trendsettend merk in de design industrie is.