Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair

De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair

Eames’ nalatenschap voor Vitra is nog altijd zichtbaar in modern interieurdesign. Charles en Ray Eames’ uitzonderlijk vooruitstrevende opvattingen over design en architectuur inspireren als geen ander om de “ongewone schoonheid van gewone dingen” te waarderen. Van Indiase olifanten tot rustgevende wolkendekken – voor het ontwerpersduo was de wereld het mooist denkbare canvas. Een kleine greep uit de collectie iconisch meubilair dat het designer-duo voor Vitra heeft ontworpen.

 

Conventiedoorbrekende fauteuils

 

“Waarom maken we geen nieuwe uitvoering van de traditionele Engelse clubfauteuil?” Een conventiedoorbrekende gedachte; de clubfauteuil stond indertijd immers bekend als log en vormloos. Charles Eames’ ‘tegendraadse’ opvatting vormde het vertrekpunt bij het ontwerp van de Vitra Eames Lounge Chair. Gedurfd, maar met succes: het design kon rekenen op veel lofuitingen. Met zijn hoogwaardige materiaalgebruik, hoge zitcomfort en chique vormgeving groeide de luxe Vitra fauteuil uit tot een van zijn meest beroemde en meest tijdloze ontwerpen. Niet voor niets wordt deze stoel vaak aangeduid als de ultieme moderne klassieker.

De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair
De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair

Veelzijdige bureaustoelen met een eigen signatuur

 

Zowel VITRA’s Plastic Chair-collectie als de EA-serie (Eames Aluminium) zijn niet meer weg te denken uit moderne kantooromgevingen – en niet zonder reden. 

Het ontwerp van de Plastic Chair is ingegeven door de wens zoveel mogelijk mensen de beste kwaliteit te willen bieden. Daarbij zochten Charles en Ray Eames naar een oplossing waardoor kwaliteit en design betaalbaar bleef, zodat iedereen hiervan kon genieten. De voorgevormde, eendelige zitschaal is ontworpen met de contouren van het lichaam als uitgangspunt. Destijds uniek en vandaag de dag nog even tijdloos.

De Aluminium Chair EA is eveneens ontworpen met het oog op comfort. Het Eames-duo ontwikkelde de stoel in 1958 voor een kunstverzamelaar uit Columbus. Doordat bij de constructie ervan een paneel stof of leder tussen twee aluminiumprofielen is gespannen, verkrijgt de bureaustoel een hoge mate van elasticiteit. Het resultaat is een bijzonder comfortabele stoel die zich aanpast aan het lichaam van de gebruiker. Ook de latere bureaustoelen uit de EA-serie worden geroemd om hun zitcomfort en luxueuze uitstraling.

Beide design bureaustoelen zijn uitvoerbaar met of zonder armleuningen en in verschillende kleurstellingen, onderstellen en bekledingen.

Unieke en eigenzinnige interieuraccessoires

 

Minstens zo uniek zijn Eames’ interieuraccessoires. Het duo haalde voor woondecoratie veel inspiratie uit hun verre reizen. Zo stonden de ongerepte natuur en het wilde dierenrijk van India model voor de Eames Elephant van gebogen multiplex uit 1945: een in die tijd technisch hoogstaand en niet-eerder vertoond design. In 2017 heeft Vitra dit iconische, kindvriendelijke pronkstuk opgenomen in zijn brede collectie interieuraccessoires. De Eames Elephant is verkrijgbaar in een multiplex uitvoering gefineerd met Amerikaans kersenhout en een versie in matglanzend polypropyleen.

 

Ook de Eames House Bird is een kunstwerk op zich. Ruim 50 jaar lang heeft in Eames’ woonkamer een markante houten vogel gestaan, welke het duo verkreeg tijdens een reis naar de Appalachen, een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Dat Charles en Ray Eames er bijzonder op waren gesteld, blijkt uit het feit dat deze accessoire vrijwel altijd de interieurfoto’s sierde die van tweetal naar buiten zijn gebracht. Eames’ adaptatie van het houtsnijwerk groeide uit tot een designicoon. De Eames House Bird is verkrijgbaar in uitvoeringen van transparant gelakt walnotenhout en zwart gelakt elzenhout.

De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair
De ongewone schoonheid van Vitra Eames-meubilair

Vitra Eames-meubilair bij Designlinq

 

Bij Designlinq vind je een groot aanbod eigentijdse Vitra meubels. Geef gehoor aan het ongewone en breng je interieur tot leven met de wonderschone designklassiekers die het Eames-duo heeft voortgebracht voor Vitra. Laat je inspireren!

Bekijk hier onze Eames collectie