Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”

Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”

Het Nederlandse Artifort, onderdeel van de Lande Group, opende begin november zijn deuren voor een rondleiding in zijn vernieuwde showroom en fabriek. Designlinq toog samen met een groep interieurspecialisten naar Schijndel om te aanschouwen hoe vorm en functie samenkomen in hartveroverend design. “De vormtaal en het comfort kloppen helemaal”, merkt Joris de Raadt, creatief brein achter Designlinq, op. Het feit dat het meubilair een leven lang meegaat en gewoonlijk van generatie op generatie wordt doorgegeven, geeft blijk van Artiforts tijdloze en toonaangevende karakter.

Een terugblik op een bijzonder bezoek.

Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”
Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”

Trip down memory lane

 

Pierre Paulin, Geoffrey Harcourt, Ilse Crawford, Luca Nichetto, René Holten en vele andere internationaal gerenommeerde topdesigners uit binnen- en buitenland hebben het label Artifort vormgegeven. Hun open en eigenzinnige blik op esthetiek, in combinatie met Artiforts knowhow op het vlak van zitcomfort en productietechniek, hebben het predicaat cultureel erfgoed opgeleverd. Diverse van Artiforts oogstrelende meubels zijn opgenomen in de collecties van het Museum of Modern Art en Centre Pompidou.

De rondleiding langs de designklassiekers uit ‘Het Archief’, een speciaal ingerichte ruimte binnen Artiforts showroom, had zelf ook veel weg van een museumbezoek. Tot de pronkstukken behoorden de Orange Slice, Ribbon en Mushroom van Paulin, iconische zitfauteuils die 40 jaar na dato nog altijd niet aan kracht hebben ingeboet. Ook de pauselijke zetel en de stoelen die Artifort speciaal voor de Tweede Kamer heeft ontwikkeld, passeerden er de revue.

Geen concessies aan comfort

 

Al met al beschikt Artifort over een assortiment (of trackrecord, zo je wilt) om trots op te zijn. Vooral het weldadige comfort van het meubilair maakt diepe indruk op Joris. Refererend aan de Ribbon fauteuil: “Puur afgaande op het design – werkelijk een kunststuk op zich – is het verbazingwekkend wat voor aangenaam zitcomfort de fauteuils leveren. Je moet de stoel zelf ervaren om het te geloven.” Hetzelfde gevoel heeft Joris ook bij de Shark eetkamerstoelen. “Die zien er niet alleen prachtig uit, maar nodigen gezien hun comfort evengoed uit om de hele avond te tafelen.”

Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”
Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”

Hoogstaand assemblageproces

Het hoge zitcomfort van Artifort meubilair is de uitkomst van het gebruik van hoogwaardige materialen, die in eigen huis vakkundig worden geassembleerd. Van onderstel tot bekleding, Artifort maakt alle componenten van elk product zelf. In alles weerspiegelt de liefde voor het vak bij het familiebedrijf. Joris: “Ik word oprecht blij van de mentaliteit die hier heerst, ze verstaan het vak als liefhebberij.”

Veelzeggend is dat een inmiddels gepensioneerde stoffeerder die 45 jaar bij Artifort in dienst is geweest, het stofferingsproces vol bezieling kwam toelichten. “Een vak apart”, beaamt Joris. Maar ook het meesterschap van de lassers en houtbewerkers is van een hoog niveau. De schuimproductie, de vervaardiging van de metalen frames en de secure houtbewerking worden bijgestaan door state-of-the-art ontwikkelingsapparatuur en 3D-tekeningen. Door het hoogstaande assemblageproces ziet Artifort meubilair er puntgaaf uit.

 

Artifort: een label met karakter

 

De positieve sfeer, vermengd met onvervalste Brabantse gemoedelijkheid, is karakteristiek voor Artiforts kijk op design. Minder zichtbaar, maar minstens zo een belangrijk kenmerk, is het feit dat Artiforts bijdrage niet stopt na productie. “Wil je een meubelstuk na verloop van tijd van een nieuwe kleur voorzien? Dan laat je het bij Artifort gewoon opnieuw stofferen. Iets dergelijks kan alleen met kwaliteitsspul”, besluit Joris.

 

Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”
Designlinq over de vloer bij Artifort: “De vormtaal klopt 100%”

Word Design-linqer

 

Designlinq organiseert regelmatig werkbezoeken bij topmerken voor vakgenoten in de interieurbranche. Interessant? Laat je ook op inspirerende wijze informeren over de nieuwste ontwikkelingen en collecties via ons Designlinq Platform. Meer weten?

 

Ontdek ons Designlinq Platform