VORIGE PAGINA
 Interview met VANTOT's Esther Jongsma & Sam van Gurp

Interview met VANTOT's Esther Jongsma & Sam van Gurp

“Deze collectie hanglampen laat zien dat de kern van het dimmen van licht, het verplaatsen van de lichtbron is. Tenslotte is het 's avonds niet de zon die uit gaat, maar de aarde die zich verplaatst ten opzichte van de zon”, vertellen Esther en Sam, oprichters van designstudio VANTOT aan Designlinq over hun serie hanglampen Limpid Light. In 2015 nam het koppel een grote gok om hun collectie te presenteren op de Dutch Design Week. Dit resulteerde in een groot succes. VANTOT werd benaderd door het Nederlandse verlichtingsmerk Hollands Licht om vervolgens een creatieve samenwerking aan te gaan.

Het designer duo zijn beide erg verschillend en vullen elkaar dan ook perfect aan. Esther wordt omschreven als een extravert persoon met een brede blik, ze vertelt: “Dit kan je zien in onze ontwerpen. We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met een buiten installatie voor straatverlichting voor de gemeente Eindhoven, hier ga je dat zeker in terug zien.” Sam daarentegen is een introvert die veel aandacht en focus heeft voor details in een ontwerp: “Ieder detail is belangrijk in het uiteindelijke ontwerp, door goed te focussen en te kijken zorg ik hiervoor. Mijn aandacht voor detail is ook terug te zien in de Limpid Lights.”


De collectie Limpid Light bestaat uit drie elegante vormen van mondgeblazen glas met een innovatieve led-module: Small, Medium en Large. De lichtbron van de Limpid Light is makkelijk te manipuleren doordat je de lichtbron hoger of lager kunt plaatsen door het gewichtje aan de lamp op en neer te bewegen. De lichtintensiteit van de hanglampen is handmatig te regelen door de lichtbron dichterbij of verder van de ambachtelijke geblazen kap te plaatsen. Hierdoor kan je, afhankelijk van het moment, een harder of zachter gekleurd licht creëren.

Bekijk de volledige collectie van Limpid Lights.

Van ontwerp naar concreet product

“Begrijpen we wat er daadwerkelijk gebeurd wanneer we het licht dimmen? Wat kan dimmen van licht zijn wanneer het onderdeel wordt van het ontwerp? Dit zijn enkele vragen die wij hadden wat ons er toe aanzette de Limpid Lights te creëren. Een reeks lichtsculpturen gebaseerd op de invloed van beweging”, zegt Esther. Ieder jaar stelt VANTOT een nieuwe collectie voor of borduren ze door op de collectie van het jaar daarvoor. Op deze manier kunnen ze zonder compromis onderzoek doen en verschillende ontwerpvoorstellen maken.

“Dit was de eerste stap om van het idee de Limpid een concreet product te maken. We maken niet alleen een voorstel, maar realiseren deze ook in de vorm van een 0-serie. Dit is een investering die we als studio ieder jaar doen. In het geval van de Limpid Lights was het nodig het lampje verder te ontwikkelen. Om dit ontwerp te laten slagen moesten we een “custom lichtbron” maken. Daarnaast kozen Sam en ik ervoor om het armatuur uit geblazen glas te maken. Hiervoor hebben we via het Glasmuseum een glasblazerij in Tsjechië hebben gevonden. Na de ontmoeting met Hollands Licht hebben we dit kunnen opschalen, naar een productie met vaste partners.”

De LED lichtbronnen die speciaal ontwikkeld zijn voor de Limpid Lights worden nu nog in Rosmalen geproduceerd en binnenkort in 's-Hertogenbosch.

Designer duo & partners


Sam en Esther zijn beide afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Hun studio is ook gevestigd in de designstad Eindhoven. Voordat ze VANTOT oprichtte in 2014 waren ze al een stel. “Op dit moment zijn Sam en ik toevallig bezig met het verbouwen van ons huis, maar we zijn niet altijd bezig met design. In onze vrije tijd doen we graag aan buitensport zoals racefietsen en zeilen. Ook koken we graag samen. We zijn allebei erg gesteld op een fijne omgeving”, zegt Esther. Alle ontwerpen die het duo samen creëren hebben een speciaal plekje in haar hart, maar de Current Curtain en de Limpid Lights zijn wel de ontwerpen die de wereld VANTOT heeft leren begrijpen en voor een enorme ontwikkeling in de studio hebben gezorgd.

VANTOT heeft grote plannen voor de toekomst: “We zouden graag veel samenwerkingen aangaan en een legioen aan collecties ontwikkelen. We hopen met musea en gemeentes in verschillende landen samen te kunnen werken en een brug te slaan tussen techniek en je dagelijkse leefomgeving op een goede manier.” VANTOT gaat verder met het ontwerpen van producten en zijn van plan om de Limpid collectie uit te breiden. “Denk maar een staande lamp bijvoorbeeld”, zegt Sam, en met een knipoog voegt hij eraan toe: “..in Milaan lanceren we meer nieuws!”

Wij wachten in spanning af.. Volg VANTOT om op de hoogte te blijven.

Tekst: Lisa Bakker
Fotografie: Ronald Smits, Hollands Licht