Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen

LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen


Een werkruimte met een goede akoestiek is een cruciaal element voor ultieme prestaties en een gezond welzijn van de werknemers. De akoestische oplossingen die beschikbaar zijn voor een ruimte groeien enorm. Vandaag de dag spreken we over Akoestische Panelen, Akoestische Verlichting, Akoestische Scheidingswanden en Akoestisch Meubilair. In deze blog focussen we helemaal op het akoestische paneel. Wat is het voor product en waar moet je allemaal op letten als je een akoestisch paneel wilt aanschaffen?

We beantwoorden de volgende vragen:

1. Wat is een akoestisch paneel?
2. Wanneer gebruik je een akoestisch paneel?
3. Waar kun je akoestische panelen toepassen?


Gratis akoestische meting bij Designlinq 
Voor een gepersonaliseerd advies verzorgt Designlinq een gratis akoestische meting. Lees hier verder in dit artikel meer over.

LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen
LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen

Waar bestaat geluid precies uit? 

Geluid bestaat uit drukgolven die door de lucht stromen. Je kan het omschrijven als energie die gecreëerd is door vibraties en worden overgedragen door lucht. Deze trillingen worden door het oor omgezet in elektrische signalen en vervolgens gestuurd naar onze hersenen. Daar worden ze verwerkt en waargenomen als het daadwerkelijke geluid dat je hoort. Deze geluidsgolven hebben twee verschillende kenmerken:

De frequentie bepaalt de toon van het geluid

Frequentie is de manier waarop geluidsgolven reizen. Deze golflengte bepaalt de geluidsfrequentie. Het aantal trillingen die zich per cyclus per seconde herhalen worden gemeten en vervolgens uitgedrukt in Hertz. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de toon.

De decibel bepaalt de intensiteit van het geluid 

Met decibel kan je het volume (geluidsintensiteit) uitdrukken. Decibel is een belangrijke indicator om aan te geven hoeveel ruis het achtergrondgeluid bevat. In een open werkruimte varieert het geluidsniveau tussen 60 en 80 decibel, terwijl het aanbevolen achtergrondgeluid rond de 45 dB moet zijn. Hierdoor krijgen de werknemers te maken met een geluidshinder wat onder andere hun concentratie kan verstoren. Verder heb je ook nog te maken met een nagalmtijd. Dit is de tijd die geluid nodig heeft om niet meer hoorbaar te zijn. Voor verschillende ruimtes zijn er verschillende aanbevolen nagalmtijden. Op een kantoor heb je 0,75 seconde nodig, in de vergaderruimte 0,60 seconde en in de cafetaria is dit bijvoorbeeld 1,00 seconde.

Wat is een akoestisch paneel?

“Een akoestisch paneel is een geluidabsorberend paneel dat wordt gebruikt om de ruis, de nagalm en de echo in een ruimte te verminderen. Als we het hebben over een akoestisch paneel, verwijzen we ernaar in de ruimste zin, inclusief verticale en horizontale panelen”, dit is de definitie volgens het Belgische merk BuzziSpace. Verticale en horizontale panelen absorberen, verspreiden en verzwakken het geluid elk op een eigen manier.

BuzziSpace is een merk dat zich volledig richt op het inrichten van fijne, mooie werkplekken specifiek gericht op het optimaliseren. Dit Belgische merk heeft een diverse collectie met oneindig veel akoestische panelen.

Wanneer gebruik je een akoestisch paneel?

Nu je weet wat een akoestisch paneel precies is, kunnen we doorgaan met de volgende vraag: wanneer gebruik je een akoestisch paneel? Zoals bij de vorige vraag wordt vermeld hebben verticale en horizontale panelen allebei andere kenmerken voor het verbeteren van de akoestiek.

LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen
LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen

Verminder geluidsoverdracht met de verticale panelen 

Verticale panelen helpen om de geluidsoverdrachten in een ruimte te verminderen. Hiermee voorkom je het heen en weer stuiteren van geluid door een kamer wat de veroorzaker is van de nagalm. Daarnaast helpen verticale panelen ook met het verlagen van het achtergrondgeluid tot een acceptabel geluid. Met dit doel om achtergrondgeluid en de nagalmtijd te verminderen, biedt BuzziSpace een aantal vrijstaande verticale panelen zoals de BuzziFree, de BuzziBlinds, de BuzziFrio, de Plant of de Cactus. Het merk heeft in de collectie ook panelen die je aan het plafond kunt bevestigen, zoals de BuzziGrid. Dan heb je in het uitgebreide assortiment ook nog de panelen die je aan de muur kunt bevestigen zoals de BuzziBlox en de BuzziLand. Om achtergrondgeluid volledig te verwijderen moet je vanaf de grond tot aan het plafond scheidingswanden maken. Toch kunnen verticale panelen veel doen om het overbrengen van geluid te voorkomen en de akoestiek te verbeteren.

Verbetering van de directe absorptie met horizontale akoestische panelen
 

Horizontale panelen worden voornamelijk gebruikt voor de directe absorptie van geluid. Om te voorkomen dat geluidsgolven zich verspreiden, moeten absorberende panelen worden gebruikt om de geluidsenergie door wrijving in warmte om te zetten. De horizontale panelen van BuzziSpace zijn gemaakt van geluidsabsorberende materialen of zacht akoestisch schuim. Zo zijn de BuzziLand, BuzziZepp (Foto), Blox en de Pleat uitstekende voorbeelden van panelen die een directe absorptie hebben.


Waar kun je akoestische panelen toepassen?  

Je kan akoestische panelen toepassen als je de geluidsoverdracht wilt beperken of de achtergrondruis en de nagalmtijd wilt verminderen. Wel is het van cruciaal belang om de locatie van de akoestische panelen te bepalen om de beste prestaties te bereiken. In deze blog geven we voornamelijk algemeen advies over waar je het beste de akoestische panelen kan plaatsen.

Gratis akoestische meting bij Designlinq
 

Voor een gepersonaliseerd advies verzorgt Designlinq een gratis akoestische meting. Na het doen van de geluidsmeting kunnen wij je met een speciaal programma direct een aantal akoestisch producten adviseren en je in dat programma de effecten van het gebruik van die producten laten zien (wetenschappelijk onderbouwd!). Lees meer...

Voor het bepalen van de positie van de akoestische panelen moet je de volgende stappen ondernemen. De eerste stap is jezelf afvragen: Hoe groot is de ruimte? In een kleine ruimte, bijvoorbeeld een vergaderkamer of een privé kantoor, zullen de geluidsgolven doorgaans eerst tegen de muur stuiteren. Dit komt omdat dit de harde oppervlakken zijn die zich het dichtst bij de geluidsbron bevinden. Om dit op te lossen kan je akoestische panelen aan de muur toevoegen. Hiermee absorbeer je het geluid waardoor het aantal golven die naar de kamer worden gestuurd afnemen. Zo heb je bijvoorbeeld de BuzziSkin en de BuzziBlox

LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen
LET’S TALK ABOUT: Akoestische Panelen

Geluidsenergie plant zich voort in elke ruimte, maar in grote ruimtes stuitert er minder geluidsenergie terug in de kamer. Dit komt doordat het originele geluid soms verstilt, voordat het een hard element bereikt heeft. Maar meestal raken de geluidsgolven vaak toch een hard oppervlak voordat ze verstillen. De golven raken dan het plafond in plaats van de muur. In dergelijk gevallen kunnen horizontale akoestische panelen die aan het plafond zijn gehangen de akoestiek aanzienlijk verbeteren. Voor verbeterde akoestische prestaties installeer je de panelen in verschillende hoogtes. De luchtzakken die zo zijn gecreëerd tussen de panelen vangen geluidsgolven op, waardoor ze niet verder kunnen bewegen in ruimtes met hoge plafonds. Zo heb je bijvoorbeeld de Zepp en de Pleat.

Sommige horizontale panelen van BuzziSpace worden ook geleverd met een LED Module. Op deze manier verbeter je de akoestiek in de ruimte én heb je verlichting op je werkoppervlak. Om te voorkomen dat geluidsgolven zich verspreiden, worden absorberende panelen ingezet om de geluidsenergie door wrijving in warmte om te zetten. De horizontale panelen van BuzziSpace zijn gemaakt van geluidsabsorberende materiaal en zacht akoestisch schuim. Zo zijn de BuzziLand en BuzziBlox uitstekende voorbeelden van panelen die een directe absorptie hebben. 

Waar kun je akoestische panelen toepassen?  

Je kan akoestische panelen toepassen als je de geluidsoverdracht wilt beperken of de achtergrondruis en de nagalmtijd wilt verminderen. Wel is het van cruciaal belang om de locatie van de akoestische panelen te bepalen om de beste prestaties te bereiken. In deze blog geven we voornamelijk algemeen advies over waar je het beste de akoestische panelen kan plaatsen. 

Kom je er nog steeds niet uit of wil je wat meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van akoestische oplossingen? Onze akoestische specialisten staan je graag ter woord. Neem contact op met onze klantenservice.