Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
Benno Premsela

Benno Premsela

Benno Premsela in in 1920 geboren in Amsterdam en was een bekende Nederlandse vormgever en binnenhuisarchitect, hiernaast was Benno de centrale figuur in de Nederlandse kunstwereld na de oorlog. Bovendien was Benno een vooraanstaande najager van de homo-emancipatie.

De werken van Benno Premsela zijn de omschrijven als minimalistisch maar toch gevuld met schoonheid en functionaliteit. Benno was ook de man achter de prachtige etalages van de Bijenkorf in Amsterdam toen hij de chef van de etalage- en binnenhuisafdeling was. In samenwerking met Jan Vonk richtte Benno Bureau Premsela Vonk op. Als duo werkten ze voor vele bedrijven en particulieren. Eind jaren 60 creëerde Benno een unieke collectie kantoenen tapijten. In de jaren 80 werd de sobere Lotek-Lamp voor Hollands Licht een echt designicoon.

Benno was een vooraanstaand persoon in het culturele leven van de periode toentertijd. Hij vervulde bestuurlijke functies op in verschillende commissies op het gebied van vormgeving en design. Enkele voorbeelden van instanties en bedrijven zijn: de Raad voor de Kunst, Het Köller Müller museum, Raad voor de Industriele Vormgeving, Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Premsela was een van de eerste Nederlanders die er openlijk voor uit durfde te komen dat hij homoseksueel was. Al in het jaar 1947 vocht hij voor gelijke rechten voor de homoseksuelen. Premsele was de eerste die het lef had om als homoseksuele man op 30 december 1964 herkenbaar op de televisie te verschijnen. Met de out & nieuw viering van dat jaar werd het VARA-programma Achter het Nieuws daarom het gespreksonderwerp van de dag. In het jaar 1995 ontving Benno de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Fonds voor zijn inzet voor de kunst en cultuurwereld en zijn inzet voor de emancipatie van homoseksuelen.

Collecties met betrekking tot Benno Premsela kan je vinden in o.a. het Centraal Museum Utrecht, Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdam Museum.

Producten