Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie

Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie

Alex de Witte is het brein achter de ontwerpen van onder andere The Big Bubble, de Aurum wandlampen en diverse ontwerpen die niet meer weg te denken zijn uit de wereld van Dutch Design.

Al jaren werkt hij succesvol samen met het Nederlandse designmerk Hollands Licht. Alex heeft hard gewerkt aan de AXLE hanglamp, waarmee hij niet alleen de Nederlandse markt aanspreekt maar hij ook internationaal erg gewild is.

Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie
Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie

Begin van zijn succes

 

De Nederlandse ontwerper Alex de Witte is opgegroeid in een zwaar gelovig gezin, zonder tv en radio. “Een gevolg van die opvoeding is dat ik mij nu nog steeds niet wil laten beknellen in wat ik doe of maak.”

“Als eerste ben ik begonnen aan het Artemis in Amsterdam met als doel om stylist of interieurontwerper te worden.” Zo is Alex een aantal jaar werkzaam geweest als interieurontwerper en richtte zijn creativiteit daarmee op het inrichten van verschillende scholen, ziekenhuizen en hotels. ”Ik werkte deeltijd tot ik The Big Bubble Lamp lanceerde. Dit werd een groot succes en hierdoor kon ik mijzelf als ontwerper gaan profileren.”

In 2013 won Alex op Design District Amsterdam de 1e prijs voor beste product met The Big Bubble Lamp.

Van idee naar product

 

“Ik heb geen vaste manier van werken, het ontwerpproces verschilt eigenlijk iedere keer! Het begint altijd met een enorme fascinatie die je hebt voor een product, materiaal of ingrediënt. Het is uiteindelijk echt iets dat je raakt waardoor je een beginpunt hebt. Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven, niet kijken waar er behoefte aan is, maar zelf kijken wat je heel tof zou vinden.”

“Daarna ontstaat het idee en werk ik dat uit. 8 van de 10 keer is het idee niet haalbaar, te moeilijk of mooier dan in de praktijk. Maar het is de kunst om niet op te geven, uiteraard maak ik ook veel fouten maar dat probeer ik elke keer weer om te zetten in iets unieks. Je eigen werk beoordelen van een flinke afstand is het beste wat je kunt doen.”

Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie
Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie
Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie
Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie

Ontstaan van de AXLE collectie

 

De AXLE is een serie hanglampen, ontworpen voor en geproduceerd door Hollands Licht.

De AXLE is niet zomaar een lamp. De basis van deze handgeblazen lamp is een studie over het breken van het licht en gelaagdheid. De verhoudingen van de lagen glas leiden tot een onderscheidende, stoere maar tegelijkertijd een toegankelijke vorm. De gelaagdheid geeft de lamp een uniek uiterlijk. Alex: “In mijn werk gebruik ik veel glas, inmiddels ken ik het materiaal erg goed en het is dan ook erg mooi. Ik kan en wil met alle materialen werken.”

“Met het ontwerp van de AXLE begon ik met schetsen op de computer. Vervolgens bespreek ik dit met Hollands Licht. Wij kijken dan wat er wel en niet goed aan is. Hieraan bepalen we of het in productie kan gaan of dat het niet haalbaar is."

De naam AXLE is afgeleid van een machinemotor. Dat is een draaiend wiel die vaak wordt gebruikt voor voertuigen. De glazen AXLE is prachtig in zijn eentje, maar helemaal stijlvol als hij gecombineerd wordt in een groepje van verschillende maten en kleuren.

Designlinq is trotse verkoper van de gehele collectie van Hollands Licht. In onze collectie vind je dan ook de AXLE in drie verschillende maten en in vijf prachtige kleuren. De lamp is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis en gemaakt van geblazen glas, staal en aluminium.

 

Bekijk de AXLE collectie hier
Bekijk de volledige collectie van Hollands Licht hier


Fotografie: Hollands Licht
Tekst: Floortje Krug, April 2021

Ontwerper Alex de Witte over de AXLE collectie