Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
MERK

Spectrum

Spectrum combineert al sinds 1941 toonaangevend Nederlands design met hedendaags talent. Het meubelmerk bevestigt keer op keer waar het voor staat: toekomstbestendige meubels ontwerpen met een uitgesproken eigen vormtaal.

Bij Designlinq vind je de bijzondere collectie van Spectrum. We voorzien je graag van aanvullende informatie.

Spectrum
Spectrum
Spectrum

Meubelfabrikant Spectrum heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Met de Tweede Wereldoorlog nog in volle gang richtte Weverij De Ploeg ‘t Spectrum op om te voorkomen dat de bezetters haar werknemers te werk zouden stellen. Een vorm van stil verzet, kun je met terugwerkende kracht wel stellen. Gedurende deze periode van grote tekorten werd overgestapt op de productie van klein meubilair. Topontwerper Gerrit Rietveld was in de oorlogsjaren nauw betrokken als bedrijfsadviseur tot ’t Spectrum zich afsplitste en zelfstandig verderging onder de naam Spectrum.


Iconische meubels


Als in 1954 Martin Visser het hoofd wordt van Spectrums designafdeling volgen al snel andere grote ontwerpers, waaronder Benno Premsela en Friso Kramer. Toch zal Vissers eigen BR 02 slaapbank de boeken ingaan als meest iconische Spectrum ontwerp. Het in 1960 ontworpen meubelstuk was zijn tijd ver vooruit. De multifunctionele bank is zo ontworpen dat elk onderdeel vervangen of opnieuw gestoffeerd kan worden. 60 jaar na dato misstaat het designmeubelstuk nog altijd niet in moderne interieurs.


Klassiekers in een nieuw jasje


Dutch designers Piet Hein Eek en Kiki van Eijk borduurden letterlijk voort op het werk van hun ontwerpidolen. Zo is de SZ 73 iteratie van Piet Hein Eek een bijzondere transformatie van Vissers gelijknamige fauteuil. Het model oogt weelderig door de volumineuze invulling die Eek aan het ontwerp geeft. De designer blijft hierbij trouw aan het bronmateriaal, maar geeft een moderne twist aan de fauteuil door enkele van Vissers designelementen sterk uit te vergroten. Ook in het werk van Kiki van Eijk is de designfilosofie van Visser goed zichtbaar. Dit zie je vooral terug in het organisch afbuigende lijnenwerk van de Puk SZ 19 fauteuil. Het blauw gepoedercoat staal van het onderstel levert een bijzonder mooi contrast op met het ambachtelijke rotan waarmee het meubelstuk bekleed is.


Spectrum bij Designlinq


Bekijk hieronder onze uitgebreide Spectrum collectie. We adviseren je graag over de mogelijkheden. Neem contact op met onze productspecialisten voor vrijblijvend advies.