Loading...
Klik hier om je aan te sluiten bij ons professional platform.
Terug
Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar

Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar

Wie aan Vitra denkt, denkt al snel aan Charles en Ray Eames. Hun plastic en aluminium invulling van de bureaustoel is met recht een begrip in de designwereld. De stoelen overstijgen elke trend en sieren inmiddels al vele decennia menig(e) kantoor en thuiswerkplek. Bekijk hier een aantal van de meest iconische bureaustoelen van het gouden ontwerpersduo en je begrijpt meteen wat deze stoelen zo tijdloos maakt.

Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar
Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar

Vitra EA-serie: Chique aluminium bureaustoelen

De Vitra EA-serie (Eames Aluminium) vierde onlangs haar zestigste verjaardag, maar denkt voorlopig nog niet aan pensioen. Sterker nog, de bureaustoel is nog altijd niet weg te denken uit moderne kantooromgevingen.

De collectie wordt geroemd om haar hoge zitcomfort en zijn luxueuze uitstraling. Zijn strakke armleuningen vormen een prachtig contrast met de fraai afgewerkte plooien en buigingen in de draaibare rugleuning. Het verfijnde kantelmechanisme en de flexibele zitting zorgen op hun beurt voor een hoge mate van comfort.

De Aluminium Chair EA 117 en zijn ‘grotere broer’ EA 119 zijn uitvoerbaar in zowel textiel als leder. De lederen uitvoeringen zijn veelal te vinden in directie- en vergaderruimtes. Beide Aluminium Chairs zijn desgewenst ook uitvoerbaar met een zwart frame en dito gekleurde stervoet.

Bekijk hier de EA 117 in stof en in leder en de EA 119 in stof en in leder.

Plastic Chair-collectie: Veelzijdige bureaustoel met kuipzitting

Met de Plastic Chair-collectie gaf het designkoppel invulling aan het revolutionaire idee een kuipstoel uit te voeren met zwenkwielen. De kuipstoel, tot dan toe voorbehouden aan de eet- of woonkamer, werd op die manier ook inzetbaar als bureaustoel.

Ten tijde van de introductie in 1948 werd de stoel nog volledig vervaardigd van metaal. Dit materiaal werd kort daarna ingeruild voor glasvezel. Toch voelde Charles Eames zich gelimiteerd in zijn materiaalkeuze, omdat de kuipstoel hiermee nog steeds niet de matte kleur kon verkrijgen die hij voor ogen had. Pas na zijn dood, met de intrede van het hoogwaardige polypropyleen in de meubelindustrie, werd het gewenste eindresultaat verkregen waar we nu getuige van zijn.

De Vitra Eames Plastic Side Chair PSCC is een bijzondere bureaustoel met kuipzitting. Zijn minimalistische vormgeving zonder armleuningen, in combinatie met de pastel-matte kleuruitvoeringen, maakt hem tot tijdloze klassieker. De minstens zo stijlvolle, grotere kuipstoelvariant PACC, beschikt over een zitschaal die uit één stuk is vervaardigd met geïntegreerde armleuningen.

Beide stoelen zijn verkrijgbaar met vast zitkussen of met een aan de binnenzijde volledig beklede kuip. De in hoogte verstelbare stoelen hebben een draaibaar vijfsteronderstel met dubbele zwenkwielen. 

Bekijk hier de PSCC- en de PACC-uitvoering.

Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar
Bureaustoel Eames: trendoverstijgend en overal toepasbaar

Bureaustoel Eames bij Designlinq

Bovengenoemde iconische Eames bureaustoelen vind je bij Designlinq. Buiten het wonderschone design zijn we ook bijzonder gecharmeerd van Vitra’s productiefilosofie. Bij de productie van Vitra bureaustoelen staat duurzaamheid centraal en wordt gekozen voor materialen van de hoogst mogelijke kwaliteit. De stoelen zijn zo geconstrueerd dat losse onderdelen, zoals de kuip, zich eenvoudig laten vervangen en/of recyclen.

Dat deze klassiekers veelal decennialang in gebruik blijven, is veelzeggend.

Bekijk hier al onze Eames producten